JE LI OTKRIVEN PRAVI UZROK TEŠKE BOLESTI S 1000 LICA: Multipla skleroza nastaje u crijevima? – Kuharica Online
Zdravlje-savjeti

JE LI OTKRIVEN PRAVI UZROK TEŠKE BOLESTI S 1000 LICA: Multipla skleroza nastaje u crijevima?

“Multipla skleroza nastaje u crijevima”, tvrdi jedna studija iz bolnice Sveti Rafael u Milanu

U časopisu ‘Science Advances’ objavljeno je istraživanje koje je financirao savez društava MS Italije. U tom istraživanju je otkrivena vezu između anomalija u crijevnoj mikroflori, aktivnosti imunološkog sustava i napretka bolesti. Novo je ovo saznanje za bolest s 1000 lica od koje u Hrvatskoj boluje preko šest tisuća građana.

U crijevima pacijenata sa RRMS, a u periodima prije samih relapsa, primjećuje se promjena crijevne mikroflore i odgovarajuća proliferacija određenog tipa bijelih krvnih zrnaca koja se smatraju temeljnim za razvoj patologije“, zaključuje osoblje Instituta bolničke grupe Sveti Donat.

Studiju su koordinirali Marika Falkone, znanstvenica s Odjela za imunologiju, transplantaciju i infektivne bolesti bolnice Sveti Rafael te Vittorio Martinelli koji je neurolog Centra za istraživanje MS. Prenosi “Dnevno“.

Autori naglašavaju kako će rezultati, koje kasnije moraju potvrditi i druge studije, podržavaju hipotezu o važnoj ulozi crijeva u evoluciji bolesti. Patološka aktivnost stanica imunološkog sustava, prema ovoj teoriji,  događa se u crijevima.


Kod autoimunog eksperimentalnog encefalitisa i eksperimentalnog modela MS već se dokazao ovaj mehanizam. Iako se istraživanje provelo na malom broju osoba, važniji su rezultati. Naime, istraživači su analizirali tkiva crijeva 19 oboljelih od RRMS i 18 zdravih osoba. Nakon dvije godine prva grupa je podijeljena u još dvije manje grupe – pacijente u relapsnoj i pacijente u remitentnoj fazi.Tako je analiza omogućila izdvajanje bakterija i stanica imunološkog sustava u crijevima te dovođenje u vezu tih rezultata s fazama bolesti. Povećan broj jednog tipa limfocita T i TH17 poznatih kao “prva stanica imunološkog sustava”, koje su svladale hematoencefalitsku barijeru i ušle u centralni živčani sustav i doprinijele šteti na mijelinskom omotaču, primijećen je u crijevima pacijenata u aktivnoj fazi bolesti.

Limfociti TH17 se smatraju najodgovornijima za multiplu sklerozu zbog toga što je jedna molekula IL17, koju one proizvode, primijećena u velikim količinama u lezijama na mozgu.

“Rezultati naše studije ukazuju na važnu ulogu crijevne mikroflore u patogenezi RRMS, a to nas ne treba čuditi jer bakterije koje žive u našim crijevima neprekidno ulaze u reakcije s našim imunitetom. Promjena njihove ravnoteže izaziva neravnotežu što izaziva posljedice i neotpornost na sve bolesti koje su imunološki posredovane, pogotovo autoimune kao što su MS ili dijabetes tipa 1”, zaključuje dr Falkone.

Ovakve studije su nove“, podsjeća dr Martineli i dodaje da imaju važnu ulogu za liječenje bolesti i pronalazak prikladne terapije.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });