Doktori upozoravaju da ove lekove i hranu NI SLUČAJNO ne smete da mešate – Kuharica Online
Zdravlje-savjeti

Doktori upozoravaju da ove lekove i hranu NI SLUČAJNO ne smete da mešate

Svi znamo da lekovi treba da se uzimaju striktno kako su prepisani, kako u pogledu doze i vremena, tako i ishrane tokom lečenja. Ovo su neke kombinacije namirnica i lekova koje nikako ne treba uzimati zajedno. Prenosi “Fokuz“.

1. Bronhijalni spazmolitici (za astmu, bronhitis i druge bolesti pluća)

Lekovi: teofilin, albuterol.
Zabranjeno: hrana i piće koji sadrže kofein.
Oba leka stimulišu nervni sistem, tako da izbegavajte kofein zbog anksoiznosti i višak nervoze. Budite posebno oprezni sa teofilinom, jer kofein povećava njegova otrovna svojstva. Smanjite masnu hranu jer povećava biološku raspoloživost teofilina, što izaziva predoziranje.

2. Lekovi koji smanjuju nivo “lošeg” holesterola

Lekovi: atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, simvastatin, rosuvastatin, pravastatin.
Zabranjeno: grejpfrut.
Grejpfrut izaziva nagli porast apsorbcije leka koji povećava rizik od predoziranja i sporednih efekata. Stoga, jedna tableta sa grejpfrutom je jednaka 20 tableta sa vodom. Isto važi i za drugo kiselo voće kao što su limeta ili seviljska narandža.

3. Antihipertenzivni lekovi (za probleme sa srcem i bubrezima)

Lekovi: kaptopril, enalapril, ramipril.
Zabranjeno: hrana bogata kalijumom.
Lekovi iz ove grupe povećavaju nivo kalijuma u krvi, što može dovesti do aritmije i dispneje. Zato treba izbegavati banane, krompir, soju i spanać u periodu lečenja.

4. Antiaritmički lekovi (za srce)

Lekovi: digoksin.
Zabranjeno: sladić.
Sladić sadrži glicirhizičnu kiselinu koja sa sladićem može da izazove poremećaj otkucaja srca ili čak srčani udar. Ova supstanca je prisutna u slatkišima, kolačima, kao i u pivu. Dijetalna vlakna (mekinje, na primer) smanjuju efikasnost leka, tako da ga uzimajte 2 sata pre ili posle obroka. Bilje poput sene ili kantariona takođe smanjuje efikasnost digoksina.

5. Lekovi za razređivanje krvi i ugruške

Lekovi: varfarin.
Zabranjeno: hrana za razređivanje krvi i hrana puna vitamina K.
Dok uzimate ove lekove, trebalo bi da smanjite unos brusnice, belog luka, đumbira i nekih začina (paprika, cimet i kurkuma). Ove namirnice čine da krv bude ređa i u kombinaciji sa varfarinom može da dođe do krvarenja. Vitamin K, s druge strane, smanjuje efikasnost leka. Ovaj vitamin se nalazi i u spanaću, repi, kupusu, brokolijima i slično.

6. Hormoni štitne žlezde

Lekovi: levotiroksin.
Zabranjeno: soja, kesten, vlakna.
Ljudi koji uzimaju levotiroksin (i lekove poput eutiroksa, bagotiroksa i L-tiroksina) treba da izbegavaju soju i hranu od ove biljke jer blokira efikasnost leka. Kestenje i hrana bogata vlaknima takođe imaju slične efekte.

7. Antibiotici (za bakterijske infekcije)

Lekovi: tetraciklin, ciprofloksacin, penicilin.
Zabranjeno: mlečni proizvodi.
Navedeni antibakterijski lekovi formiraju jedinjenja kalcijuma koja se teško luče i koji se obilno nalaze u mlečnim proizvodima kao što je mleko. Ovo dovodi do naglog smanjenja efikasnosti leka.

8. Lekovi protiv bolova (prepisano za upale, bolove u mišićima i glavobolju)

Lekovi: ibuprofen.
Zabranjeno: bezalkoholna pića.
Ibuprofen (poznat i pod nazivima advil, genpril, proprinal) nije u skladu sa bezalkoholnim pićima. Ova pića sadrže ugljen-dioksid i kiseline koja povećavaju apsorpciju leka i podiže nivo koncentracije u krvi. Kao rezultat toga, doza se ne može kontrolisati, a rizik od povećanja nivoa otrova u bubrezima može da se poveća.

9. Antidepresivi (propisana za produžene depresije)

Lekovi: svi inhibitori monoaminske oksidaze (tranilcipromin, fenelzin, nialamid).
Zabranjeno: hrana bogata tiraminom.
Antidepresivi sadrže inhibitore monoaminske oksidaze koji, zajedno sa tiraminom, mogu da izazovu kritično povećanje krvnog pritiska. Tiramin je amino-kiselina koja se formira u toku starenja hrane bogate proteinima. Može se naći u starom siru, mesu ili ribi, suvim kobasicama ili konzervisanom mesu.

10. Kombinovanje

Određeni lekovi gube ili pak imaju pojčano dejstvo ukoliko se kombinju sa određenim namernicama. Iz ovih razloga veoma je bitno da se posavetujete sa svojim lekarom ili farmaceutom, kao i da pažljivo pročitate uputstvo, kako biste izbegli sve neželjene posledice.
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });