CIJEVI PUCAJU PO HLADNOĆI: Ovdje su korisni savjeti kako to spriječiti! – Kuharica Online
Zanimljivosti

CIJEVI PUCAJU PO HLADNOĆI: Ovdje su korisni savjeti kako to spriječiti!

Iznimno niske temperature koje su ovih dana okovale su BiH i regiju mogu stvoriti veliku štetu na vodnoj infrastrukturi, ali i u domovima i vikendicama građana.

Na niskim temperaturama može doći do smrzavanja vode na priključnim vodovima prema potrošačima, što može uzrokovati pucanje stakla vodomjera i spojne cijevi. Prenosi “Novi“.

Stoga se potrošačima preporučuje sljedeće:

• Potrošači moraju voditi računa o tome da instalacije ne ostavljaju na duže vrijeme (odlazak na put) bez nadzora u stanju napunjenosti sistema vodom, a bez protoka, kako bi se na internim instalacijama spriječilo smrzavanje.


• Postoji mogućnosti zaleđivanja internih vodovodnih instalacija ako nisu ugrađene na propisanoj dubini i ako u vrtnim slavinama koje su montirane iznad vodomjernog okna nije ispuštena voda. U uvjetima niskih temperatura poželjno je da potrošač vrši redovan pregled vodomjernog okna, osigura to da je poklopac zatvoren, a u slučaju ekstremno niskih temperatura potrebno je zaštititi instalacije unutar vodomjernog okna zaštitnim sredstvima (priručna su deke i tkanina, a propisana staklena vuna i sl.).


• Potrebno je pripaziti da se vodomjeri ne smrznu te da ne dođe do pucanja stakla na brojilu na priključnim vodovima u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore).

• Potrošači koji imaju vodomjerne ormariće u vanjskim zidovima objekata trebaju ih pregledati i po mogućnosti zaštititi od smrzavanja (naročito ako grijaći elementi unutar ormarića ne rade ili nisu ugrađeni).

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });